İşsiz öğretmenler, çözüm uzak değil !


15 bin öğretmen alınacakmış. Her yıl aynı hikaye okunuyor. sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi yeni atama gibi anlatıldı hep medyada. Şimdi de müjdeciler çıktı ortaya: “Öğretmen adayları müjde! 15 bin öğretmen alınacak" deniyor. 250 bin öğretmen adayı beklerken bunu neyin müjdesidir anlamak güç.

Ankara'da olan arkadaşlarımı yürekten kutluyorum. Biizim tek sorunumuz aslında bu: “Birlik olmak.” Yıllardır beceremediğimiz birlik, yeni yeni filizleniyor sanki. Grev haberleri medyada yer bulunca diğer şehirlerdeki öğretmen arkadaşlar da bu yolu denemeye başladı. Geç de olsa anlamış gibiyiz. Birlik olmak çözüme giden yolda en iyi adımdır. Bu böyle devam etmeli. Medyada ne kadar yer bulursak o kadar başarılı olabiliriz.

İşssiz öğretmenlerde genel bir tavır vardır. Evde oturup sızlanmakla atama beklerler. Miting yapalım dediğinizde etrafınızdakiler birden dağılır. Hiç kusura bakmayın arkadaşlar, bıçak kemiğe dayandı. Hakkımız olanın peşinde koşmayacaksak, sürünmeye mahkumuz.

Atamaların bu kadar az olma sebebi, mali sorunlara dayandırılıyor. Bu sebep ülkenin şu halinde mantıklı gibi görünse de tutarsız bir sözden ibaret. Örneğin: Bir vekil öğretmen ortalama 1000 TL maaş alabiliyor, bazı yerlerde vekili olduğu kişinin kademesine ve ek derse göre 1200 TL’yi bile buluyor. Bu para da kaymakamlık ödeneğinden karşılanıyor.
 Diğer bir örnek: Bir ücretli öğretmen 300-600 TL arası maaş alabiliyor.

Merak ettiğim konu şu: Bu paraları ödeyebilen devlet nasıl olurda atama yapamaz?

Yukarıdaki örneklerden yola çıkarak bakarsak: MEB ve maliye yeni atanan öğretmenin maaşını ödeyemeyecekse, valilik ya da kaymakamlığa bıraksın.Onlar zaten ücretli ve vekil olana ödenek yaratıyor. Bu çözüm yapılamayacak bir şey değil.

Ayrıca, bunca işsiz öğretmen işsiz kalmaktansa 1000 TL maaşla bile çalışmaya razı olacaktır. Zamanla bu maaş ek kaynak yaratılarak yükseltilebilir.

Vekil öğretmenlik ya da ücretli öğretmenlikte iş çığırından çıktı. Özellikle kırsal bölgelerde öğretmen bulamayan (bana pek inandırıcı gelmiyor) ilçe milli eğitimler, “bir lise mezununu bile öğretmen olarak okullara görevlendirebiliyor.” İlçe milli eğitimde tanıdığınız varsa tahsiliniz önemli değil, lise mezunu olsanız yeter. Buna çoğu arkadaş şahit olmuştur.

Sevgili arkadaşlar,
Ülke gündemi her zaman olduğu gibi çok yoğun. Bu yoğunlukta medyada yer alma başarısını göstermek gördüğünüz gibi sizlerin göstereceği iradeye bağlı. Medya gücü iyi kullanılırsa her konuda olduğu gibi bizlerin de sesi daha çok duyulacaktır. Yazmaya çalıştığım yazılara bazen öyle yorumlar geliyor ki, yorum sahibinin öğretmenlikle alakası olmadığını düşünesi geliyor insanın. Bu yolda sözlerimizle de olsa bir şeyler paylaşmaya çalışırken başka sekilde suçlanıyorsunuz. Atanamamanın acısını bizden çıkarıyorlar sanki. Ben de sizden biriyim ve hâlâ atanamadım.
Evde oturup KPSS çilesiyle sızlanmayı bırakın. Birbirimize destek olalım !

Umarım pazartesi Nimet Çubukçu’yla yapılacak görüşmeden olumlu bir sonuç çıkar. Görüldüğü kadarıyla sayın Çubukçu, MEB’in iş döngüsünü ve eğitim camiasını daha yeni tanımaya çalışıyor. Çoğu konudan bîhaber. Bizim görevimiz sayın bakanı haberdar etmek olmalı.


Çözüm aslında çok açık:

* Her yıl vekil ve ücretli öğretmene verilen paralar, yeni atanacak işssiz öğretmenlerin maaşına dönüştürülebilir. "Kimse para yok, atama da yok" demesin, bu büsbütün yalan. (Atama için kaynak yok diyenlere işte kaynak ! bu paralar şimdiye kadar uzaydan gelmedi))

* Yeni atanacak işsiz öğretmenler ilk etapta ortalama bir maaşla göreve başlatılabilir. (1000 TL gibi. İşsiz kalmaktan iyidir.)

* Eğitim fakültelerinin kadroları acilen azaltılmalı, bazı bölümler gerekirse kapatılmalıdır.

* Polis ve asker alımlarında olduğu gibi ülkenin ihtiyacına göre öğretmen yetiştiren bir sistem oluşturulmalıdır. Bunun için MEB ve YÖK koordineli çalışmalıdır.

 * * *

Ben artık elini taşın altına koymayan öğretmen adaylarına diyecek bir şey bulamıyorum. Vatan Gazetesi yazarı Mustafa Mutlu evcilere cevabını çok sert vermiş. Çok da doğru söylemiş. (Mustafa Mutlu'nun yazısı: http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=199_bin_940_ogretmen_adayi_Sinifta_kaldiniz&tarih=09.08.2009&Newsid=253027&Categoryid=4&wid=102 )

Evde oturup, hiçbir şey yapmadan sızlanan arkadaşlar !
Hakkınız olanı almak, o kadar da zor değil. Aklınızı başınıza alın. Hiç darılmayın, bu kafayla işsiz kalmaya mahkumsunuz.

 Birbirimize destek olalım ! Tek çare bu.

Üzeyir Kadıoğlu


1 yorum:

EĞİTİM İŞ İLANLARI

Sayfayı Paylaş